Όταν μιλάμε για μπίρα και γλυκό, οι περισσότεροι σκέφτονται μια stout με σοκολάτα ή μια φρουτώδη sour με cheesecake. Σπάνια, όμως, δίνεται η προσοχή που αξίζει στην κόκκινη μπίρα. Είτε πρόκειται για Irish Red Ale, είτε για Amber Ale, είτε για μια πιο κλασική Vienna Lager, η κόκκινη μπίρα είναι ένα στυλ που συνδυάζει νότες καραμέλας, ήπια γλυκύτητα και ελαφρώς καβουρδισμένα αρώματα. Και αυτά τα χαρακτηριστικά την κάνουν ιδανικό παρτενέρ για επιδόρπια.

Τι είναι μια κόκκινη μπίρα;

Οι κόκκινες μπίρες αντλούν το όνομά τους από το χρώμα τους, που κυμαίνεται από κεχριμπαρένιο μέχρι βαθύ κόκκινο-καφέ. Οφείλουν αυτή την απόχρωση στις ειδικές βύνες καραμέλας και κρυσταλλικής βύνης που χρησιμοποιούνται στη συνταγή.

Η Irish Red Ale έχει γήινα αρώματα, καραμελένιες γεύσεις και μια ήπια ξηρή πικράδα που ισορροπεί το προφίλ. Οι Amber Ales συνήθως έχουν πιο γεμάτο σώμα, με νότες μπισκότου και ελαφράς σοκολάτας. Η Vienna Lager είναι πιο καθαρή και ισορροπημένη, με έμφαση στη βύνη και μια χαρακτηριστική τραγανή επίγευση. Κοινός παρονομαστής: μια γλυκύτητα που θυμίζει καραμέλα ή ψημένα δημητριακά.

Αυτό το προφίλ τις καθιστά ιδανικές για να σταθούν δίπλα σε επιδόρπια που κινούνται στον ίδιο άξονα.

Γλυκά που ταιριάζουν

Cheesecake με καραμέλα ή butterscotch

Η κρεμώδης υφή του cheesecake και η πλούσια γεύση καραμέλας συναντούν τις ίδιες νότες στην κόκκινη μπίρα. Είναι ένα pairing που μοιάζει σαν να φτιάχτηκε από κοινού: βύνη και καραμέλα σε αρμονία με την κρέμα και το μπισκότο.

Μηλόπιτα ή τάρτα μήλου

Τα ψημένα μήλα, η κανέλα και το βούτυρο είναι τρεις γεύσεις που “κουμπώνουν” τέλεια με τις καραμελένιες και ελαφρώς καβουρδισμένες νότες μιας Red Ale. Το αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση σπιτικής θαλπωρής, σαν να βρίσκεσαι σε παμπ της Ιρλανδίας χειμωνιάτικο απόγευμα.

Μπράουνις ή κέικ σοκολάτας

Η σοκολάτα και η μπίρα έχουν μακρά σχέση αγάπης. Ενώ οι stouts είναι το πιο προφανές ταίρι, οι κόκκινες μπίρες προσφέρουν κάτι πιο ανάλαφρο. Το pairing με μπράουνις ή σοκολατένιο κέικ δίνει μια πιο ισορροπημένη εμπειρία, όπου η σοκολάτα δεν “πνίγει” τη μπίρα, αλλά η μπίρα αναδεικνύει τις καβουρδισμένες της πτυχές.

Crème caramel

Η κλασική κρέμα καραμέλας είναι ίσως το πιο ταιριαστό ταίρι. Οι καραμελένιες νότες της μπίρας ενισχύουν το καραμελωμένο σιρόπι, ενώ η ελαφριά πικράδα της ισορροπεί τη γλυκύτητα του επιδόρπιου. Εδώ μιλάμε για απόλυτη συμφωνία.

Παγωτό βανίλια με σιρόπι καραμέλας ή μπισκότου

Η απλότητα του παγωτού βανίλιας αφήνει χώρο στην κόκκινη μπίρα να δείξει τον χαρακτήρα της. Το σιρόπι καραμέλας ή μπισκότου λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στο επιδόρπιο και τη μπίρα, δημιουργώντας μια ευχάριστη ισορροπία κρύου-ζεστού, κρεμώδους-βυνώδους.

Τι να αποφύγεις

Οι κόκκινες μπίρες δεν τα πάνε καλά με πολύ βαριά, σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβάς ή γαλακτομπούρεκο. Η ένταση του μελιού και του σιροπιού καλύπτει το πιο ήπιο προφίλ τους. Καλύτερα να προτιμήσεις επιδόρπια με καραμέλα, βανίλια ή φρούτα ψημένα.

Γιατί λειτουργεί το pairing

Η κόκκινη μπίρα έχει την ιδιότητα να γεφυρώνει τον κόσμο του αλμυρού με τον κόσμο του γλυκού. Από τη μία πλευρά, διατηρεί σώμα και πικράδα αρκετά για να καθαρίζει τον ουρανίσκο. Από την άλλη, η φυσική της γλυκύτητα και οι νότες καραμέλας την κάνουν να στέκεται δίπλα σε γλυκά χωρίς να χάνει την ισορροπία. Είναι ένα στυλ που δεν διεκδικεί την προσοχή με ένταση, αλλά υποστηρίζει και αναδεικνύει το γεύμα.

Το μάθημα του Beer School

Αν η επόμενη φορά που ανοίξεις μια κόκκινη μπίρα βρεθείς μπροστά σε μια μηλόπιτα, ένα cheesecake ή μια crème caramel, μην διστάσεις να τα βάλεις μαζί στο τραπέζι. Η εμπειρία θα σε πείσει ότι η μπίρα και το επιδόρπιο δεν είναι δύο ξεχωριστοί κόσμοι, αλλά κομμάτια της ίδιας γαστρονομικής ιστορίας.