Ο λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι το μυστικό συστατικό που καθορίζει τον χαρακτήρα κάθε μπίρας. Πρόκειται για αναρριχώμενο φυτό, συγγενικό με την κάνναβη, που οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες. Τα θηλυκά άνθη του – γνωστά και ως “cones” – περιέχουν αιθέρια έλαια και ρητίνες που προσφέρουν τρεις βασικές λειτουργίες:
-
Πικράδα: εξισορροπεί τη γλυκύτητα της βύνης.
-
Άρωμα: από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα μέχρι πεύκο, λουλούδια ή ακόμα και ρητίνες.
-
Συντήρηση: οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες βοηθούν να διατηρείται η μπίρα φρέσκια.
Ανάλογα με την ποικιλία και το στάδιο που προστίθεται στον ζυθοβραστήρα, ο λυκίσκος μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι, μια IPA μπορεί να έχει εκρηκτικά αρώματα μάνγκο και ανανά, ενώ μια κλασική pilsner να μένει πιο διακριτική και τραγανή.
Ουσιαστικά, ο λυκίσκος είναι αυτός που δίνει “φωνή” στη μπίρα. Χωρίς αυτόν, όλες θα είχαν την ίδια γλυκιά, μονότονη γεύση.
Κι επειδή οι ζυθοποιοί δεν σταματούν ποτέ να πειραματίζονται, κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες ποικιλίες με μοναδικά χαρακτηριστικά, κάνοντας τον κόσμο της craft μπίρας ακόμα πιο συναρπαστικό.