Αν υπάρχει ένα στοιχείο που άλλαξε τον κόσμο της craft μπίρας την τελευταία εικοσαετία, αυτό είναι οι λυκίσκοι που χαρίζουν αρώματα τροπικών φρούτων. Από IPA που θυμίζουν χυμό ανανά μέχρι NEIPA γεμάτες μάνγκο και passion fruit, οι νέες ποικιλίες λυκίσκου άνοιξαν μια εντελώς διαφορετική διάσταση στη γευσιγνωσία.

Ας δούμε τους πιο χαρακτηριστικούς λυκίσκους που δίνουν αυτά τα εξωτικά αρώματα και πώς χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία.

Citra – Ο βασιλιάς των τροπικών

Αν υπάρχει ένας λυκίσκος που συμβολίζει τις juicy IPA, αυτός είναι ο Citra. Κυκλοφόρησε το 2008 και γρήγορα έγινε λατρεία στους ζυθοποιούς. Δίνει έντονα αρώματα μάνγκο, passion fruit, ανανά και lime. Οι περισσότερες New England IPA τον έχουν ως βασικό στοιχείο, καθώς το προφίλ του θυμίζει σχεδόν φρουτοσαλάτα.

Mosaic – Πολυδιάστατος και αρωματικός

Ο Mosaic είναι ένας από τους πιο ευέλικτους λυκίσκους. Συνδυάζει τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και πεπόνι με πιο απρόσμενες νότες μύρτιλου και πεύκου. Χρησιμοποιείται τόσο σε IPA όσο και σε Pale Ale, δίνοντας πολυπλοκότητα και αρώματα που αλλάζουν σε κάθε γουλιά.

Amarillo – Πορτοκάλι και μανταρίνι

Γνωστός για τα έντονα εσπεριδοειδή αρώματα, ο Amarillo χαρίζει πορτοκάλι, μανταρίνι αλλά και διακριτικά τροπικά φρούτα. Δίνει στις IPA έναν πιο “φρέσκο” χαρακτήρα και συνήθως συνδυάζεται με Citra ή Mosaic για μεγαλύτερο βάθος.

El Dorado – Γλυκός και εξωτικός

Με όνομα που θυμίζει θρύλο, ο El Dorado δίνει γλυκές νότες από ανανά, αχλάδι, καρπούζι και stone fruits. Είναι πιο “γλυκοπικάντικος” λυκίσκος, που συχνά εμφανίζεται σε Pale Ale και IPA για να χαρίσει πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.

Galaxy – Αυστραλιανή δύναμη

Ο Galaxy είναι ίσως ο πιο διάσημος λυκίσκος της Αυστραλίας. Έγινε γνωστός για το έντονο άρωμα passion fruit και ροδάκινου. Οι ζυθοποιοί τον αγαπούν για τον πλούτο που δίνει σε juicy IPA και pale ales, και για το γεγονός ότι αναδεικνύεται ιδιαίτερα με dry-hopping.

Nelson Sauvin – Το λευκό κρασί σε μορφή λυκίσκου

Από τη Νέα Ζηλανδία, ο Nelson Sauvin είναι μοναδικός. Θυμίζει Sauvignon Blanc, με αρώματα από gooseberry, λευκά φρούτα και passion fruit. Είναι ένας λυκίσκος που δίνει αίσθηση κρασιού μέσα στη μπίρα, γι’ αυτό και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Motueka – Λάιμ και τροπική φρεσκάδα

Επίσης από τη Νέα Ζηλανδία, ο Motueka είναι πιο δροσερός. Δίνει lime, λεμόνι και μια γενικότερη φρουτώδη φρεσκάδα που θυμίζει mojito. Ιδανικός για session IPA και πιο ελαφριές μπύρες.

Azacca – Μάνγκο και παπάγια

Με όνομα εμπνευσμένο από θεό της γεωργίας στην Αϊτή, ο Azacca προσφέρει αρώματα μάνγκο, παπάγια και ανανά. Είναι σχετικά νέος λυκίσκος αλλά έχει μπει δυναμικά στη σκηνή των IPA.

Idaho 7 – Ο νεότερος παίκτης

Ο Idaho 7 ξεχωρίζει για τα αρώματα βερίκοκου, παπάγιας και τσαγιού. Συνήθως δίνει πιο “βαθιές” τροπικές νότες, και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Citra ή Mosaic για να δώσει layering.

Sabro – Εξωτικός και ανατρεπτικός

Ο Sabro έχει γίνει γνωστός για τις ξεχωριστές του νότες: καρύδα, ανανά, passion fruit και ακόμη βανίλια. Είναι λυκίσκος που δεν περνά απαρατήρητος, και είτε τον λατρεύεις είτε τον βρίσκεις υπερβολικό.

Cashmere – Μαλακός και δροσερός

Με πιο διακριτικό χαρακτήρα, ο Cashmere χαρίζει πεπόνι, μάνγκο και lime. Συχνά λειτουργεί ως “γέφυρα” σε συνταγές που θέλουν να ισορροπήσουν έντονους λυκίσκους με κάτι πιο μαλακό.

Γιατί αυτοί οι λυκίσκοι κάνουν τη διαφορά

Οι παραδοσιακοί ευρωπαϊκοί λυκίσκοι, όπως ο Saaz ή ο Hallertau, δίνουν βοτανικά και πικάντικα αρώματα. Οι νέες ποικιλίες από ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εστιάζουν στις φρουτώδεις νότες, κυρίως τροπικές. Αυτό άλλαξε το παιχνίδι: από τις pilsner και lager περάσαμε σε IPA που μοιάζουν με χυμούς φρούτων.

Η τεχνική του dry-hopping, όπου οι λυκίσκοι προστίθενται μετά τη βράση, είναι το κλειδί. Έτσι δεν χάνουν τα αιθέρια έλαιά τους και δίνουν αυτά τα εκρηκτικά αρώματα που μας θυμίζουν φρούτα.

Το μάθημα του Beer School

Αν θες να καταλάβεις γιατί μια IPA μοιάζει με χυμό τροπικών φρούτων, δες τι λυκίσκους χρησιμοποίησε ο ζυθοποιός. Citra και Mosaic σημαίνουν μάνγκο και ανανά. Galaxy σημαίνει passion fruit. Nelson Sauvin σημαίνει gooseberry και Sauvignon Blanc. Οι λυκίσκοι είναι οι πραγματικοί δημιουργοί αρωμάτων και αυτοί που καθορίζουν αν η μπίρα σου θα είναι πικάντικη, φρουτώδης ή εξωτική.